Európai Jó Gyakorlat


Nemzetközi START UP Fórum előadásanyagai

2012.11.09 18:59

Szeptember 26-án rendezte meg az első tájékoztató fórumot a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat LEADER szakosztálya, amely a LEADER Helyi Akciócsoportok nemzetközi együttműködéséről szóló kiíráshoz kapcsolódik, Nemzetközi Együttműködések – START UP Fórum címmel.

A közösségépítés jegyében telt találkozón számos vidékfejlesztéssel foglalkozó szakember, valamint a vidékpolitikában érintett szereplő, elsősorban LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) vezetői vettek részt, akik közvetlenül érdekeltek a LEADER HACS-ok nemzetközi együttműködését elősegítő kiírásban. A Vidékfejlesztési Minisztérium patináns épületének Darányi Ignác Termében tartott eseményt a Magyar Vidéki Hálózat (MNVH) IV., LEADER Szakosztályának társelnöke, Páliné Keller Csilla szervezte a VM (Parizán Anna, Szilágyi Anetta) 10 fős Nemzetközi Bíráló Bizottságával közösen, Rácz Judit és Szendrői Júlia HACS-vezetőket kérték fel a konferencia moderálásával.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára üdvözlő beszédében örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy létszámú részvevője van a fórumnak. (A rendezvényen több mint 100 regisztrált volt jelen.) A főtitkár elmondta, hogy az MNVH tavaly augusztusa óta immár négy alkalommal hirdette meg a HACS-ok nemzetközi együttműködésének elősegítését vagy előkészítését szolgáló nemzetközi látogatásra vonatkozó projektötleti felhívását, amelynek sikere egyértelműen jelzi, hogy nagy az érdeklődés a LEADER helyi szereplőinek határokon átnyúló együttműködése iránt. Az eddigi támogatások nyomán a hazai LEADER HACS-ok már tíz európai országba szerveztek ilyen jellegű látogatásokat, és a siker nyomán a kiírást, illetve a támogatási rendszert tovább kívánják folytatni. „Különösen fontos ez annak fényében, hogy a 2014–20-as EU költségvetési időszakban a HACS-oknak 50 százalékos előfinanszírozást lehet biztosítani, ami előrevetíti, hogy ez a sikeres kezdeményezés még tovább fog erősödni” – zárta beszédét Mezőszentgyörgyi Dávid.

A fórum első előadója Stefan Niedermoser, a tiroli Pillerseetal-Leogang HACS munkaszervezet vezetője volt, aki előadásában az osztrák kiírást és az ottani kezdeményezéseket mutatta be. Elmondta, hogy saját akciócsoportja nem csak LEADER-, hanem más EU-forrásokat is koordinál. „Tirolban kiemelkedő a turizmus szerepe, és a nemzetközi együttműködéseket is elsősorban e téren kívánjuk megvalósítani” – jelentette ki a munkaszervezet vezető, kiemelve, hogy jelenleg három ilyen jellegű projektjük fut összesen tíz ország részvételével. Az előadó rendkívül hasznosnak és fontosnak tartotta ezeket a kezdeményezéseket, amelyek valóban alulról történő építkezést valósítanak meg, és rengeteg előnyt hozhat az adott térség számára. „Már egyetlen ismerkedést szolgáló látogatás is több mindent: jó gyakorlatok, példamutató viselkedéstípusok, új területek, térségek, szokások, ételek, italok megismerését szolgálhatja, és ez átalakítja a gondolkodásunkat” – fogalmazott. Niedermoser végezetül kiemelte, hogy a gyümölcsöző kapcsolatnak három lépcsője van. Az első a kölcsönös „face to face” megismerkedés, ezt követi a tapasztalatcsere, ami különösen akkor hasznos, ha speciális részterületekre fókuszál, s ez ösztönözheti a helyi szereplők összekötését. Kiemelendő, hogy itt nem csak a HACS-okat, hanem valóban az adott térségben élőket kell érteni. „Nagyon fontos továbbá a kölcsönös aktivitás, mindenkinek csak azt mondhatom, legyen nagyon tevékeny – és ne várja el például azt, hogy a sült galamb egy uniós támogatás formájában a szájába repüljön” – zárta le előadását a szakember.

ELŐADÁSA: hungary_26092012-Stefan-előadása.pdf (1,6 MB)

Páliné Keller Csilla MNVH elnökségi tag, a LEADER Szakosztály társelnöke bemutatta a LEADER HACS-ok nemzetközi együttműködését elősegítő vagy előkészítő látogatásokra vonatkozó MNVH projektötleti felhívást, illetve annak eredményeit. A szakosztályelnök szerint a kezdeményezés egy kicsit azért is van, hogy Európát közelebb hozzuk, s az utazásokkal a gondolkodásmódunk is megváltozhat. Kiemelte, hogy ezeknek a látogatásoknak nem feltétele konkrét együttműködés létrehozása. „Ennek ellenére ez lehet az első lépés ennek érdekében” – fogalmazott Páliné Keller Csilla. „Eddig valamennyi ilyen utazásnak pozitív hozadéka volt, s mellesleg – ami szintén nem lényegtelen – valamennyi részvevő jól érezte magát” – tette hozzá. Előadásának végén elmondta, hogy egy úton maximum öt személy vehet részt, de több utazás is tervezhető, s megemelték az egy szervezetnek juttatható maximális támogatás összegét tízezer euróra.

ELŐADÁSA: TNC-Fórum-előadás-PKCS.ppt (2,7 MB)

Parizán Anna, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Vidékfejlesztési Főosztályának tanácsosa ezt követően bemutatta magát a nemzetközi együttműködési pályázatot. Kiemelte, hogy a minőség javítása érdekében módosítani kellett a kiírást. A legfontosabb tudnivaló, hogy ügyfél csak HACS lehet, de pályázatot benyújtani EU-n belüli és kívüli együttműködésekre egyaránt lehetőség van. Hogy konkrétan a látogatás, képzés vagy rendezvény jellege milyen, az teljesen tetszőleges, és egy, az MNVH által támogatott előkészítő látogatás sokat segíthet az ötletek és partnerek kiválasztásában.

ELŐADÁSA: Start Up fórum_ a projekt útja-ParizánAnna.ppt (406,5 kB)

Matuska Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatáskezeléséért felelős szakembere a pályázat technikai ismérveit mutatta be a jogszabályi háttértől a konkrét megvalósításig és a teljesítés hatósági igazolásáig számos gyakorlati tudnivaló ismertetésével. A szakértő minden jelen lévő HACS vezetőt biztatott, hogy bátran adjon be kérelmet, de minden esetben legyen nagyon tisztában azzal, hogy pontosan mire kíván pályázni.

Az előadások után párbeszéddel folytatódott a fórum, ahol a VM és az MNVH szakértői számos közérdekű kérdésre válaszoltak.

A délelőtti előadásokat követően, ebéd után a HACS Nemzetközi Együttműködések Szakmai Bizottsága vezetőinek moderálásával a résztvevők szekcióüléseken tárgyalták meg az együttműködés típusait, az elvárható eredményeket, a partnerek szerepeit, illetve a tervezés kérdéseit.

 

Forrás: NAKVI

—————

Vissza